READING

RECEPT na domáci chlieb: Tento dokáže upiecť naoza...

RECEPT na domáci chlieb: Tento dokáže upiecť naozaj každý


Domáci chlebík nie je luxus. Upiecť si ho dokážete aj sami bez špeciálnych surovín a náročných postupov. Pripravte si iba kvalitnú múku, vôbec nemusí byť chlebová. Ako na to?

Potrebujete:

  • 10 gramov droždia
  • 350 gramov múky
  • 7 gramov soli
  • 200 ml teplej vody
  • 1 lyžičku cukru

bread-1281053_1280 Postup:

Ako prvé si dajte vyhriať rúru. Na to, aby bol chlebík krásne chrumkavý, potrebuje až 250 stupňovú teplotu.

Následne si pripravte rýchly kvások. Čerstvé droždie jemne pomrvte do teplej vody, v ktorej ste rozmiešali lyžičku cukru. Ten je potrebný na to, aby sa aktivovali kvasnice. Misku či hrnček s kváskom prikryte a nechajte ho trošku vzísť na teplom mieste – voda začne bublinkovať a príjemne voňať (pre niekoho možno zapáchať? :)) Pripravený kvások vylejte do preosiatej múky, ktorú ste zmiešali so soľou a podľa chuti s lyžicou rasce či ľanových semienok.

Rukami vypracujte bochník, ktorý necháte na teplom mieste kysnúť prikrytý plátnom či utierkou. Po 30 minútach by mal zväčšiť svoj objem približne na jeden a pol násobok veľkosti.

Pripravte si pekáč, ktorý vysteliete papierom na pečenie. Vložte doň bochníček, ktorý mierne narežete ostrým nožom aspoň na troch miestach, aby nepopreskal.

Pečte asi 30 minút podľa výkonnosti vašej rúry a tiež podľa veľkosti bochníka. Konzumujte vychladnutý.

Skúste to aj inak: Bez vajec a bez kysnutia

Zdá sa vám predchádzajúci recept predsalen pomerne náročný? Netrúfate si na kysnutie? Pripravte si jednoduchý chlebík z dvoch základných surovín – špaldovej múky a gréckeho jogurtu.

Potrebujete:

  • 450 gramov špaldovej múky
  • 500 gramov gréckeho jogurt
  • 1 lyžicu soli
  • 1 lyžičku cukru
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny

chlebik

Postup:

Dôkladne si prečítajte postup, zásadné je, nepomrviť zaobchádzanie so surovinami: zmiešajte všetko sypké, pridajte jogurt, úplne MINIMÁLNE premiešajte a šup s chlebíkom do rúry – nevytvoríte bochník, iba amorfné cesto, ktoré sa v rúre samo vytvaruje do tvaru pekáča. Ak budete cesto hnietiť dlho, zrazí sa a chlieb nebude vláčny, ale tuhý a vlhký. Pečte v rúre vyhriatej na 190 stupňov asi hodinu.


Comments

comments


Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

INSTAGRAM
Ako čítate ZOOT vy? #casopiszoot